keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Mitä tyyliä edustat?

Tätä kysymystä minulta kysytään toistuvin väliajoin. En yleensä osaa vastata tähän. Miksi? Siihen on monta syytä, mutta tiivistettynä:

☑ vaihtelen tyyliäni usein
☑ en ole perillä nykyisistä tyyleistä ja niiden alalajeista
☑ sekoitan eri tyylejä
☑ en osaa lokeroida itseäni

2004 seiskaluokan kevät
Kun aloitin vaihtoehtomuotiin pukeutumista seiskaluokalla (2003), tunnettiin silloin meidän kulmilla vaihtoehtotyyleistä punk, rock, goth ja lolita. Yläasteen/amiksen välissä joukkoon ilmestyi myös animu. Nykyään jo noiden neljän, yläasteella tuntemani tyylin alle on pesiytynyt kymmenia, jopa satoja alalajeja joista en ole ikinä kuullutkaan tai joita en osaisi nimetä.

Joskus minua kategorisoidaan tiettyyn tyyliluokkaan josta en ole ikinä edes kuullut. Joudun tuolloin kysymään: "anteeksi mikä?"

Joskus vastakysymykseni saa vastaukseksi irvokkaita tuhahduksia ja pilkkanaurua. Enhän edes tiedä mitä tyylisuuntaa kannatan, vaikka selvästi kyseisen tyylisuunnan edustaja olenkin. Voiko minut leimata kyseisen tyylisuunnan (josta en ole ikinä kuullutkaan) edustajaksi vain yhden päivän vaateparren perusteella? Mitä ilmeisemmin voi.

Gootti, lolita, animu vai jokin ihan muu?
Tunnen nykyään itseni liian vanhaksi juttelemaan kenenkään nuoremman kanssa mistään vaihtoehtopukeutumisesta. En yleensä saa mitään armoa siitä, etten tiennyt, että visual kei ei (nykyään) ole tyylisuunta, että kaikki lolitat eivät vain ole lolitoja (ja kuinka pastel lolita ei ole lolita) tai että valkoista käyttävä gootti ei ole gootti vaan tällekin on oma määrityksensä.

Ymmärrän kyllä, että ihmiset helposti vetävät palkokasvin nenään siitä, että heidät kategorioidaan väärin - mutta onko niin pienellä asialla merkistystä kuin pukeutuminen? Ymmärrän kyllä, jos ihminen kategorioidaan narkkariksi, murhaajaksi tai muuten aggressiiviseksi pelkän ulkonäön perusteella ja sen, että tämä käsitys aiheuttaa otsasuonen tykytystä. Mutta onko oikeasti tarpeellista tulistua siitä, että joku tyylisuuntaa tuntematon kaduntallaaja kutsuu kaupungilla kävelevää host kei tyylisuunnan edustajaa punkkariksi?

Animu.
Minua kutsutaan usein kaupungilla animuksi, vaikken olisi kyseiseen tyylisuuntaan pukeutunutkaan. Esim. kun kävelen harmaa peruukki päässä pikkuruisessa silinterissä, tyllimekossa ja bodylinen korkkareissa, ei minua monikaan tunnista lolitaksi, vaan olen animu. Sama homma jos kuljen omilla hiuksillani revityissä farkuissa, mustassa remmipaidassa ja tummissa meikeissä. Animu. Monille animu tarkoittaa niitä hassusti pukeutuvia harrastajia, jotka matkivat jotakin sarjakuvaa. En ole tästä kertaakaan vetänyt herneitä nenään, koska ymmärrän kyllä, että monille sanat lolita tai gootti eivät sano yhtään mitään. Eikä välttämättä näiden vanhempien animu-huutelijoiden aikaan rokkarit näyttäneet ihan siltä, mitä nykyään.

Tyylien alatyylejä tuntuu kehittyvän koko ajan lisää ja itse en ainakaan pysy enää perässä. Pitäisi ilmeisesti luoda itselleni oma alatyyli, jonka voisin aina sanoa sitä kysyville. Olisiko sweet rock sopiva termi?

。*†*。 Sweet rock! ☆・゚:*

1 kommentti:

  1. Täällä toinen tyylitajuton. En osaisi enää millään ilveelläkään lokeroida itseäni mihinkään viralliseen tyylisuuntaukseen. Joten kutsun itseäni kysyttäessä sateenkaari-intiaaniksi. Koska pukeudun täysin mielialan mukaan. Eli toisena päivänä saatan näyttää lähinnä baeni huonolta kopiolta ja toisaalta taas näytän woodstockista karanneelta hipiltä. Lokeroiminen on out! Just be yourself!

    VastaaPoista